Kredi Kartlarý yolsuzluklarýnda bazý ögretmenlerin iliþkileriyle ilgili gizli rapor basýna

by Kredi Yolsuzluguyla Baþý Dertte Friday, Feb. 10, 2006 at 1:30 AM
ozcan_tos@hotmail.com

Plast Cards

Kredi Kartlarý yolsuzluklarýnda bazý ögretmenlerin iliþkileriyle ilgili gizli rapor basýna yansýdý:

**

PLASTÌK HIRSIZLIKTA MODERN YÖNTEMLER: http://www1.americanexpress.com.tr/tr/images/headsub_credit_card.gif>

Öðretmenlerin yüzde 79’u kredi kartý kullanýrken, bu kartlara taksit yaptýrmayý tercih ediyor. Uzmanlara göre; " Kredi kartý adamý bozar" ve bize göre elbette ki egitimi de kirletir.


Geçmiþte de böyle oldu; fazla uzak degil; iþte tarihten bir yaprak: KREDÝ KARTLARINDA AYLIK FAÝZLER YÜZDE 600'LERE KADAR TIRMANDI... Bazý önlemler var, var olmasýna da sahtekarlar da boþ durmuyorlar; uzmanlaþýyorlar... MasterCard’ýn yeni geliþtirdiði bir sistemle, çalýntý kart ile alýþveriþ yapýldýðýnda kartýn sahibine SMS ile 30 saniye içinde uyarý gönderilecek. Sistem bu yýlýn ikinci yarýsýndan itibaren hayata geçiyor. MasterCard, mobil mesaj ve faturalama þirketi mBlox ile kredi kartlarýnda sahtecilik ve dolandýrýcýlýða karþý SMS’li bir uyarý sistemi geliþtirdi. Sisteme göre çalýntý þüphesi uyandýran bir alýþveriþten sonra, banka müþterisine SMS gönderiyor. Kullanýcý iþlemin kendisi tarafýndan yapýlmadýðýný teyit ederse, banka hesabý bloke ederek kartý iptal ediyor.


HER ALIÞVERÝÞ DEÐERLENDÝRÝLECEK
NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuþan MasterCard Türkiye Risk ve Güvenlik Direktörü Cem Kibaroðlu, kredi kartýnýn çalýntý olup olmadýðýný bankalarýn kendi analiz sistemlerinin karar vereceðini belirtti. Kibaroðlu, Kartýn çalýntý olup olmadýðýna dair analizde, kart bilgileri, yeri, iþlem zamaný ve tutarý gibi verilerin deðerlendirildiðini belirtti, ancak risk analizinin detaylarýný güvenlik nedeniyle açýklamadý. Çalýntý kart, maðazada iþlendiðinde alýþveriþ bilgileri bankanýn kendi kredi kartlarý merkezine ulaþýyor. Banka bu bilgileri kendi veritabanýndaki diðer bilgilere göre risk analizine tabi tutuyor. Önceki alýþveriþler ve diðer veriler karþýlaþtýrýlýyor ve çalýntý izlenimi ortaya çýkarsa, kart sahibi MasterCard SMS sistemi üzerinden bilgilendiriliyor.

‘ALIÞVERÝÞÝ SÝZ MÝ YAPTINIZ?’
Kibaroðlu, SMS uyarýsýnda kart sahibine ‘alýþveriþi siz mi yaptýnýz’ sorusunun sorulacaðýný ve kart sahibine ihbar yapmasý için irbitat telefonu verileceðini söyledi. Kart sahibi, kartýnýn çalýndýðýný düþünürse, ayný SMS’ten bankaya ulaþabilecek.

SADECE 30 SANÝYE
Çalýntý kartýn iþlem görmesi ve bankanýn risk analizi yapmasýndan sonra, SMS’in yollanmasý sadece 30 saniye sürüyor. Kibaroðlu, bankalarýn risk analizlerinin ne kadar süreceðinin ise önceden tahmin edilemeyeceðini ve bankadan bankadan bankaya deðiþeceðini belirtti. Normal þartlarda 2 gün sürebilen bankadan bildirim süreci, böylece 30 saniyeye inecek. Kibaroðlu sistemin, Türkiye bankalarýndan alýnan kredi kartlarýnýn yurt dýþýnda çalýnmasý durumunda da SMS göndereceðini ifade etti.

http://www.memursen.org.tr/Resimdepoloji/Resim/upload/122.jpg>

Kredi kartý yolsuzlugunda en tehlikeli sahtekarlar, konuyla ilgili sitelerde açýklanmaga baþlandý; örnegin:

http://www.credit-x-cards.com/ozcan-tos.html

Sirket ve bankalarýn dikkatine: çalýntý kart ve benzeri sahtecilikte çok tehlikeli bulunan iki kimlik numarasýný mutlaka not ediniz: 34735810450 ve 34732810514

Fakat gözönünde bulundurmak gerekir ki, be çeþitten sabýkalýlarýn, kimlik numaralarýný degiþtirme olasýlýklarý ve elbette uyduracak sayýsýz gerekçeleri de vardýr... Ne yazik ki; böyle!


Kredi Yolsuzluguyla Baþý Dertte Olanlar Platformu

yolsuzlugu_onleyelim@yahoo.com